Candát s domácí holandskou omáčkou
Ingredience (pro 4 osoby):
- 1 větší candát
- sůl
- pepř
- citrón
- 120 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
Na domácí holandskou omáčku:
- 4 žloutky
- lžíce citrónové šťávy
- 100 g másla
- sůl (špetka)
- pepř (špetka)
Postup:
Candáta osolíme, opepříme, zakápneme citrónem a zalijeme rozpuštěným máslem. Poté ho dáme na cca 30 min do lednice.
Na rozpáleném olivovém oleji osmahneme zprudka kousky candáty a to nejdříve kůží dolů (cca 3 min). Poté dáme candáta do trouby na 180 °C na 40 min.
V nerezové misce si rozmícháme žloutky a lžíci citrónové šťávy tak dlouho, dokud se objem zdvojnásobí. Poté dáme misku nad hrnec s horkou vodou (miska se nesmí dotýkat vody, voda musí být před bodem varu - pouze horká, ne vroucí) a pomalu do směsi vmícháme rozpuštěné máslo. Opět mícháme tak dlouho, dokud není objem dvojnásobný. Na závěr omáčku dle vlastní chuti osolíme a opepříme. Pokud je omáčka moc hustá, zředíme ji teplou vodou.
Candáta polijeme omáčkou, ozdobíme snítkami pažitky a podáváme např. s rozpečenou bagetou.
Je to výborné!
Přejeme dobrou chuť :-)