Candát s domácí holandskou omáčkou

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 1 větší candát
  • sůl
  • pepř
  • citrón
  • 120 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje

Na domácí holandskou omáčku:

  • 4 žloutky
  • lžíce citrónové šťávy
  • 100 g másla
  • sůl (špetka)
  • pepř (špetka)

 

 

 

 

 

Postup:

Candáta osolíme, opepříme, zakápneme citrónem a zalijeme rozpuštěným máslem. Poté ho dáme na cca 30 min do lednice.

 

Na rozpáleném olivovém oleji osmahneme zprudka kousky candáty a to nejdříve kůží dolů (cca 3 min). Poté dáme candáta do trouby na 180 °C na 40 min.

 

V nerezové misce si rozmícháme žloutky a lžíci citrónové šťávy tak dlouho, dokud se objem zdvojnásobí. Poté dáme misku nad hrnec s horkou vodou (miska se nesmí dotýkat vody, voda musí být před bodem varu - pouze horká, ne vroucí) a pomalu do směsi vmícháme rozpuštěné máslo. Opět mícháme tak dlouho, dokud není objem dvojnásobný. Na závěr omáčku dle vlastní chuti osolíme a opepříme. Pokud je omáčka moc hustá, zředíme ji teplou vodou.

Candáta polijeme omáčkou, ozdobíme snítkami pažitky a podáváme např. s rozpečenou bagetou.

 

Je to výborné!

Přejeme dobrou chuť :-)